Служебният кабинет реши да продължи помощта за гражданите от Украйна чрез настаняването

...
Служебният кабинет реши да продължи помощта за гражданите от Украйна чрез настаняването
Коментари Харесай

Служебният кабинет продължава помощта за украинците у нас. Ще ги настаняват в държавни бази

Служебният кабинет реши да продължи помощта за жителите от Украйна посредством настаняването им в държавни бази. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. 

" Предвидили сме нужните места и благоприятни условия за това. Ще бъде даден 15-дневен период, доникъде на месеца, хората, които се намират в хотели, да бъдат преместени в подобаващите държавни бази. Причината за това решение се крие в събитието, че това е процедура за Европейския съюз. Само България и още две страни – Кипър и Ирландия, дават такава протекция за безграничен интервал от време. Отдавна е привършен интервалът в европейските страни, за който се дава тази протекция ", уточни Демерджиев. 

Министърът добави, че по този начин служебното държавно управление прави всичко належащо да подсигурява, че украинските жители ще бъдат настанени на подобаващи места през сегашния зимен сезон.

" Финансови средства, които отделя страната ни, с цел да оказва помощ на бягащите от военния спор, са съществени. Дотук са изплатени близо 523 млн. лв., като 200 млн. лева от тях са за сметка на бюджета, а останалите 300 млн. лева – по европейски стратегии и фондове, които са преструктурирани. Важно е да сме наясно с опциите си. Не оставяме никого на улицата. Нуждаещите се от протекция ще бъдат настанени в държавни бази и грижата за тях ще продължи ", посочи министърът на туризма Илин Димитров. 

Той благодари на хотелиерите, настанили украински жители и увери, че ще им бъдат изплатени всички суми и изясни какъв ще бъде механизмът за това. 

" До края на тази седмица ще бъдат входирани, в това число и за септември, всички безспорни заплащания, които сме начислили. Оттук нататък програмата ще бъде отворена, в границите на 15 дни те да подадат тъжби. Те ще бъдат прегледани и на всяка една ще бъде отговорено самостоятелно ", изясни министърът на туризма. 

Министър Илин Димитров напомни, че съществуват три разновидността, по които може да не се платят суми - в случай че лицето е напуснало хотела, а продължава да се води записано там, вторият е когато то е почнало работа и не е съобщило в границите на месец и третата догадка е, когато едно лице е настанено допълнително от един хотел. Има и четвърти проблем, обвързван с декларациите за изхранване, който обаче ще бъде решен софтуерно, поради което Димитров прикани хотелиерите да заявят финансовите разлики в жалбите, които подават.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР